top of page

Pozvánka: Evanjelický deň 2022

Updated: Jul 24, 2022

Hľaďme na Ježiša (neustávajme, neklesajme, vytrvajme)

3. júl 2022, Drevený artikulárny kostol, Kežmarok


Prijmite pozvanie na spoločné stretnutie a zdieľanie sa s radosťami aj starosťami. Tešíme sa aj na vymieňanie si skúseností našich spoločenstiev, priateľských a partnerských organizácií a takisto zástupcov cirkví zo zahraničia.


PROGRAM


2.7.2022 o 19:00

Opera Mojžiš

(režisér: Víťazoslav Kubička); spoluorganizátor- CZ ECAV Kežmarok


3.7.2022 o 10:00

Slávnostné Služby Božie

v priamom prenose RTVS


3.7.2022 o 15:00

Evanjelici- kto sme a čím žijeme?

hudobno-slovné pásmo

Moderátorka Dagmar Mozolová vyspovedá vzácnych evanjelikov, ktorí reprezentujú našu cirkev v službe spoločnosti a takisto pomáhajú ľuďom z Ukrajiny. Vystúpia evanjelickí hudobníci z celého Slovenska.



V nedeľu 3. júla sa v Kežmarku bude konať Evanjelický deň. Veľmi sa naň tešíme, aj keď každý, kto trocha sleduje dianie v našej cirkvi vie, že Evanjelický deň bude veľmi vytúženým, ale predsa len dieťaťom neprajných okolností.

Pôvodne sa mal konať v roku 2021 ako štvordňové podujatie, spoločne s mládežníckym SEMfestom. Rozbehnuté prípravy však napokon zastavila pandémia, v ktorej nikto nevedel dať záruku, aká situácia bude o týždeň, o mesiac, o pol roka. Príprava festivalu bola presunutá na rok 2022 a my sme mali nádej, že okolnosti budú oveľa lepšie. Zároveň však vzhľadom na zlé ekonomické dôsledky pandémie organizačný tím začal pripravovať skromnejšiu, dvojdňovú verziu festivalu, bez spojenia so SEMfestom. Keď už boli jeho kontúry jasné, vypukla vojna na Ukrajine a cirkev v mnohých svojich častiach začala venovať maximálnu pozornosť pomoci pre utečencov. Otrasení vojnou sme si kládli otázku, či je nie len finančne únosné, ale zároveň aj psychologicky vhodné, aby sme v čase, keď maximum svojich prostriedkov venujeme pomoci utečencom a neďaleko nás zúri vojna, my sme sa stretli na dvojdňovom festivale. Na druhej strane sme však cítili, že by bolo v istom zmysle prehrou, ak by nám niekto, kto v tejto chvíli bombarduje mestá na Ukrajine vnútil, aby sme neboli spolu a nepovzbudzovali sa. Vznikla teda minimalistická verzia Evanjelického festivalu – Evanjelický deň. Jeho program bude jednoduchý. V nedeľu doobedu o 10.00 hodine nás čakajú Služby Božie v drevenom artikulárnom kostole, ktoré bude prenášať aj RTVS a na ktorých budú kázať Božie Slovo všetci traja biskupi. Po nich sa tešíme na spoločný chutný guláš a poobede o 15.00 hod. sa začne na tom istom mieste druhá časť Evanjelického dňa – pásmo duchovného slova, svedectiev, prezentácií nášho života a služby a hudobných vystúpení. To celé bude zarámované do biblického hesla Evanjelického dňa „Hľaďme na Ježiša" (neustávajme, neklesajme, vytrvajme). (Židom 12, 1 - 3). Predsa však ako predochutnávku Evanjelického dňa nám kežmarský cirkevný zbor pripravil a ponúkol na sobotný večer uvedenie opery Mojžiš od autora Víťazoslava Kubičku, v podaní kvalitných účinkujúcich – spevákov i orchestra. Veľmi si to vážime a ďakujeme domácim viery; nie iba za tento darček, ale aj za to, s akou láskou a vervou prijali hostenie Evanjelického festivalu, resp. napokon Evanjelického dňa. Sledujte, prosíme informácie, ktoré budú zverejňované v médiách ECAV. Nadovšetko však, srdečne Vás pozývame, tešíme sa na Vás a povzbudzujeme Vás: pricestujte do Kežmarku! Na sobotný večer možno hlavne miestni a evanjelici zo seniorátu a z regiónu, na nedeľný Evanjelický deň členovia z celej cirkvi. Chceme spoločne „hľadieť na Ježiša“ a povzbudzovať sa, aby sme „neochabovali, neklesali na mysli“ a „vytrvali v behu, ktorý máme pred sebou“. Renáta Vinczeová a Ivan Eľko predsedníctvo ECAV na Slovensku

187 views

Recent Posts

See All
bottom of page