top of page

Oslobodenie mesta československou armádou a Medzinárodný deň obetí holokaustu



S dátumom 27. januára je spojené oslobodenie nášho mesta vojakmi 1. československého armádneho zboru, ktorí oslobodili mesto v roku 1945 popoludní od nemeckej okupácie.

75. výročie oslobodenia mesta si pripomenieme pietnou spomienkou na padlých položením vencov pri pamätníku popravených na nádvorí hradu.


Na tento deň pripadá aj Medzinárodný deň obetí holokaustu, ktorý v roku 2005 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN. Práve v tento deň bol oslobodený Červenou armádou aj najväčší nacistický vyhladzovací koncentračný tábor Osvienčim/Auschwitz – Brezinka zriadený na území okupovaného Poľska neďaleko Krakova. Tento dátum nám má pripomínať utrpenie 6 miliónov židovských obetí holokaustu, ktorí zahynuli počas 2. svetovej vojny.


Pozvaní účastníci z radov zástupcov mesta, predstaviteľa cirkví a občanov si túto tragickú a neospravedlniteľnú historickú udalosť, ktorá sa bytostne dotýkala aj početnej skupiny židovského obyvateľstva mesta, pripomenieme večer o 19.00 hod. zapálením symbolických siedmich sviečok pri pamätníku na mieste bývalej synagógy v areáli parku prof. Alfréda Grosza. Spomienka sa ponesie v duchu kréda – pamätať, nezabudnúť, pripomínať a nedopustiť, aby sa také niečo ešte niekedy zopakovalo. Žiara zo svetielok zapálených kahancov vo večernej atmosfére pri hlbšom zamyslení bude vyžarovať posolstvo mieru, slobody a tolerancie medzi ľuďmi bez rozdielu náboženskej príslušnosti a rasy.


RNDr. Stanislav Pavlarčík a Ing. Mikuláš Lipták

20 views

Recent Posts

See All
bottom of page