top of page

Pozvánka: VIVA ITALIA 2019

Mesto Kežmarok a Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi na Slovensku Kežmarok

Vás pozývajú na koncert v rámci festivalu VIVA ITALIA, ktorý sa bude konať v piatok 14. júna o 18:00 hod. v Drevenom artikulárnom kostole.


V rámci koncertu vystúpi experimentálny harfista Raoul Moretti a mužský spevácky zbor „Canto a tenore Populu Sardu“ di Oliena, ktorý sa predstaví tenorovým spevom pastierov z centrálnej časti Sardínie vyhláseným za „Ústne a nehmotné dedičstvo ľudstva“ , ktoré je zapísané v zozname UNESCO.


Viac informácií o umelcoch a celý program festivalu nájdete nižšie.


Vstupné na koncert je 5 ,- €, lístky na koncert si môžete zakúpiť na www.predpredaj.sk


Program festivalu v Poprade:


Pondelok - Sobota (10. - 15. júna):

  • 12:00 - 22:00, Nám. sv. Egídia, Talianske trhy: Gastronomické Stany, Mercato Italiano, Mestečko Sardínia a Slow Food, Apulská kuchynská dielňa

Streda (12. jún):

  • 17:00, Tatranská Galéria - Vernisáž, Otvorenie výstavy „Morská čiara“ maľby majstra Mariana Chela (Taliansko – Sardínia)

  • 18:00, Nám. sv. Egídia – hlavné pódium, Oficiálne otvorenie festivalu a krátky koncert “Sardínskeho folklórneho súboru”

  • 19:00, Nám. sv. Egídia – Evanjelický kostol: Otvárací koncert festivalu: Mužský zbor „Canto a tenore“ di Oliena (dedičstvo UNESCO) a Raoul Moretti – Italy, Elektro-harfa “HARPSCRAPERS“ (Vstup 8,00 € / 6,00 €, lístky zakúpite na www.predpredaj.sk alebo v MIK Poprad)

  • 20:30, Nám. sv. Egídia, Street Bands a skvelá „dolce vita“ pouličná atmosféra

Štvrtok (13. jún):

  • 16:30, Tatranská Galéria, Výstava “Morská čiara” maľby majstra Mariana Chela (Taliansko – Sardínia)

  • 17:00, Kino Tatran, Festival talianských filmov: Máme pápeža, komédia, dráma, réžia: Nanni Moretti, 2011

  • 18:00, Nám. sv. Egídia, Sprievod sardínskych kostýmov a umelcov

  • 19:00 - 20:30, Nám. sv. Egídia - hlavné podium: „Folklórny večer – región Sardínia”

  • 20:30, Nám. sv. Egídia, Street Bands a skvelá „dolce vita“ pouličná atmosféra

Piatok (14. jún):

  • 17:00, Kino Tatran, Festival talianských filmov: Umenie na plátne - Leonardo Da Vinci – The Genius in Milan

  • 19:00, Nám. sv. Egídia-Evanjelický Kostol: Koncert: husľový orchester TEREZA A JEJ DETI. Tereza Novotná – husle. Zulfizar Zázrivá – klavír. (Vstup 6,00 € / 4,00 €, lístky zakúpite na www.predpredaj.sk alebo v MIK Poprad)

  • 20:30, Nám. sv. Egídia, Street Bands a skvelá „dolce vita“ pouličná atmosféra

Sobota (15. jún):

  • 10:00 - 11:00, Detské divadelné predstavenie „PINNOCCHIO”

  • 11:00 - 16:00, Aquacity Poprad – Hotel Riverside, „Sardínska show Cooking” (v spolupráci s Talianskou hotelovu školou „IIS Deodati v Oristane“ a slovenskou Hotelovou akadémiou – Otto Bruckner v Kežmarku.)

  • 17:00, Kino Tatran, Festival talianskych filmov: Šťastný Lazzaro, dráma 2018, réžia: Alice Rohrwacher

  • 18:30, Nám. sv. Egídia, Sprievod sardínskych kostýmov a umelcov

  • 19:45, Aquacity Poprad, kongresová hala, Záverečný gala večer festivalu

  • 20:30, Nám. sv. Egídia, Street Bands a skvelá „dolce vita“ pouličná atmosféra

  • 24:00, Záver festivalu


Oficiálna web-stránka festivalu: www.vivaitalia.sk



UNESCO KONCERT FESTIVALU VIVA ITALIA – Raoul Moretti a mužský zbor „Canto a tenore Populu Sardu“ di Oliena


Raoul Moretti je všestranný a experimentálny harfista s veľmi originálnym prístupom k hudobnému nástroju. V priebehu rokov ho tento prístup priviedol k rozvoju jeho umeleckej cesty pri hľadaní osobného štýlu. Dnes je to jeden z najinovatívnejších harfistov s medzinárodnou umeleckou dráhou, nakoľko svoju harfu vnáša do rôznych hudobných smerov (avant-garde, pop-rock, world music, electronics, nu-dance, classic, free improvising), do ďalších foriem umenia (tanec, maľba, kino, video-inštalácie) a do rôzneho prostredia (divadlá, kluby, diskotéky, domy, stanice, cesty, nemocnice a zdravotnícke strediská). Dnes je jedným z najžiadanejších harfistov na svete kvôli používaniu elektrickej a elektronickej harfy, vystupoval v Taliansku, Švajčiarsku, Francúzsku, Belgicku, Španielsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Poľsku, Číne, Hon Kongu, Paraguaji, Čile, Mexiku, Venezuele, Martiniku, Dominikánskej republike, Brazílii a Austrálii. Je zakladateľom a umeleckým riaditeľom Medzinárodného festivalu Arpe del Mondo (Harfy sveta).


Dňa 25/11/2005 U.N.E.S.C.O vyhlásilo „...tenorový spev pastierov z centrálnej časti Sardínie ...“ za „... masterpiece of the oral and intangibile heritage of umanity...“ (Ústne a nehmotné dedičstvo ľudstva) spolu s ďalšími 42 majstrovskými dielami z celého sveta. S prestížnym uznaním, medzinárodná porota, ktorej predsedala jordánska princezná Basma Bint Talal, chce dať celému svetu do pozornosti, chce chrániť a zhodnocovať nekonečné ústne dedičstvo, hudbu a tance a všetky ďalšie aspekty, viac, alebo menej mytologické, ktoré charakterizujú najrýdzejšie a najautentickejšie tradície národov a etnických menšín, tradície, ktoré charakterizujú a odlišujú rôzne spoločenstvá, ale ktoré sa spájajú cez proces budovania vlastnej identity, pri spoločnom a vzájomnom rešpektovaní a úcte.


Dostali sme sa k tenorovému spevu, po dlhom a dôkladnom štúdiu a výskume zo strany inšpektorov medzinárodnej agentúry, ktorí navštevovali obce oblasti Barbagia počas ich dedinských osláv, momentov spoločného hodovania, v kaviarničkách, vínnych pivniciach, pri strihaní oviec a pri všetkých tých tradičných situáciách, ktoré charakterizujú najarchaickejší výraz tohto kúta Sardínie. Pôvodne bolo zámerom upriamiť ich pozornosť na pastorálnu kultúru, od vidieckych prác po jazyk a potom na všetky ostatné tradície, vrátane „matriarchálnej“; bol tiež vytvorený pojem „Pastoralismo“, ktorý by mohol zhrnúť tento svet, a ako bolo povedané vplyvným sardínskym antropológom Prof. Bachisiom Bandinu „Pastoralismo nie je remeslo, ale je to životný štýl..!“. Nakoľko bolo ale mimoriadne komplikované upriamiť pozornosť poroty na celý tento „svet“, ktorý je síce určite zaujímavý a neobyčajný, ale príliš rozsiahly a komplexný, myšlienkou bolo nájsť niečo z týchto tradícií, niečo, čo by mohlo najlepšie reprezentovať spoločenstvo označované pojmom „Pastoralismo“. Výber padol jednomyseľne a bez akejkoľvek pochybnosti na tenorový spev, spev, ktorý pozorovatelia, ktorí prišli z Paríža jednak oficiálne, ako aj anonymne, nachádzali pri všetkých situáciách osláv a spoločného hodovania, ale aj pri obyčajných chvíľach oddychu a v každom období v kaviarničkách, vínnych pivniciach: uznalo sa, že tento spoločný a rozšírený zvyk, sila, tvrdé a zároveň melodické zvuky, výnimočná osobitosť a jedinečnosť tejto hudobnej formy, vystihuje lepšie ako akákoľvek iná vec, dušu a ducha ľudí z oblasti Bargagia a zo Sardínie. Zamerali sme sa teda na túto cestu a dospeli sme tak k uznaniu, v ktoré sme dlho dúfali a hľadali, a ktoré priviedlo Sardíniu do pozornosti medzinárodného spoločenstva a dalo tak zaslúženú prestíž tenorovému spevu.

45 views

Recent Posts

See All
bottom of page